Blog

recipe_main_akis-petretzikis-quinoa-psita-laxanika-site

Ψητά λαχανικά με kale και κατσικίσιο τυρί


Υλικά

  • 4 καρότα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο (1 κ.σ. + 1 κ.σ.)
  • 2 κ.γ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα (1 κ.γ. + 1 κ.γ.)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 4 μικρά παντζάρια καθαρισμένα
  • 800 γρ. νερό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 250 γρ. τρίχρωμη κινόα πολύ καλά ξεπλυμένη κάτω από τρεχούμενο νερό
  • 200 γρ. kale φρέσκο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 200 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
  • 200 γρ. κατσικίσιο τυρί
  • μαϊντανός για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Κόβουμε τα καρότα σε λεπτές φέτες πάχους 0,5 εκ. (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μαντολίνο για να είμαστε σίγουροι ότι οι φέτες μας θα έχουν το ίδιο πάχος).
  • Απλώνουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και από πάνω του βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας.
  • Ρίχνουμε στο κέντρο του τα καρότα, ραντίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας να απλωθεί το ελαιόλαδο παντού.
  • Κλείνουμε τις άκρες από το αλουμινόχαρτο δημιουργώντας ένα πουγκί και το τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.
  • Με τον ίδιο τρόπο κόβουμε και τα παντζάρια σε φέτες 0,5 εκ.
  • Βάζουμε τις φέτες σε ένα άλλο κομμάτι αλουμινόχαρτου και λαδόκολλας, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, 1 κ.γ. θυμάρι, το αλάτι,  το πιπέρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας να πάει το ελαιόλαδο παντού.
  • Κλείνουμε τις άκρες από το αλουμινόχαρτο δημιουργώντας ένα πουγκί.
  • Βάζουμε το πουγκί πάνω στο ταψί δίπλα από το πουγκί με τα καρότα.
  • Ψήνουμε  στον φούρνο για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο, ανοίγουμε τα πουγκιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Αφού κρυώσουν βάζουμε τα λαχανικά μας σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε το νερό και τον κύβο να βράσουν.
  • Στην συνέχεια προσθέτουμε την κινόα.
  • Με ένα μαχαίρι κόβουμε στη μέση το φύλλο του kale και αφαιρούμε το μίσχο του (το κοτσάνι του).
  • Κόβουμε το κάθε φύλλο στα 4 και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα πάνω από την κινόα.
  • Ανακατεύουμε καλά το kale με την κινόα.
  • Σιγοβράζουμε για 15-18 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί η κινόα και να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά της κατσαρόλας.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε τα περιττά υγρά, που πιθανόν υπάρχουν, με ένα σουρωτήρι.
  • Μεταφέρουμε την κινόα και το kale στο μπολ με τα καρότα και τα παντζάρια..
  • Προσθέτουμε το ξύσμα, την μοτσαρέλα, το αλάτι, το πιπέρι και με την κουτάλα ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά μας.
  • Ρίχνουμε το μείγμα μας σε ένα ταψί 20×30 εκ.  και το απλώνουμε ομοιόμορφα με τη βοήθεια της κουτάλας.
  • Σπάμε με τα χέρια μας το κατσικίσιο σε μικρά κομμάτια 1 εκ. και τα απλώνουμε στο ταψί.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα το κατσικίσιο τυρί και αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο.
  • Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, πασπαλίζουμε με αυτόν το ταψί και σερβίρουμε.

πηγή: akispetretzikis.com

 

Comments

Comments are closed.