Blog

5999fb53163536a316314506638dd444

Τα ψάρια στη διατροφή μας!


Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής. Βρίσκονται στη μέση της Μεσογειακής Πυραμίδας δηλαδή θα πρέπει να καταναλώνονται 2-3 φορές την εβδομάδα. Δυστυχώς, η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών στην  Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλή.

Η διατροφική αξία των ψαριών και των θαλασσινών:

  • Αποτελούν βασική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά
  • Είναι πλούσια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία δρουν προστατευτικά τόσο στην κάρδια όσο και στη νοητική λειτουργιά.
  • Είναι πηγή βιταμίνης D. Αν και η χώρα μας δεν στερείται την ηλιοφάνεια μελέτες δείχνουν οτι υπάρχει έλλειψη στην συγκεκριμένη βιταμίνη.
  • Είναι πλούσια σε σελήνιο, ψευδάργυρο και σίδηρο τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
  • Ακόμα περιέχουν ασβέστιο και φώσφορο τα οποία συμβάλουν στην υγεία των οστών.

Καταναλώνετε 2-3 μερίδες από ποικιλία ψαριών και θαλασσινών την εβδομάδα. Καλό είναι τουλάχιστον οι μισές μερίδες να είναι λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, γαύρος, κολιός) διότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα . Μια μερίδα μαγειρεμένου ψαριού ισοδυναμεί σε 150 γραμμάρια.

Ο τρόπος μαγειρέματος είναι επίσης σημαντικός . Αποφύγετε το τηγάνισμα και προτιμήστε να τα μαγειρέψετε στην κατσαρόλα  ή ψητά στον φούρνο. Τα παστά ψάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ενώ τα καπνιστά ψάρια επιβαρύνονται με ουσίες επιβλαβείς για την υγεία κατά την διαδικασία καπνισμού όποτε καλό είναι να μην καταναλώνονται.

Πώς να αναγνωρίσετε τα φρέσκα ψάρια

  • Τα φρέσκα ψάρια θα πρέπει να έχουν την χαρακτηριστική μυρωδιά της θάλασσας .
  • Τα μάτια θα πρέπει να έχουν έντονο λαμπερό χρώμα και να είναι ελαφρώς διογκωμένα προς τα έξω και όχι θολά ή βουλιαγμένα προς τα μέσα.
  • Τα βράγχια να έχουν έντονο κόκκινο ή ροζ χρώμα και όχι καφέ
  • Το σώμα να είναι σφριγηλό και χωρίς παραμορφώσεις και όταν το ακουμπάτε τα λέπια να μην αποκολλώνται εύκολα και όταν το πιέζετε με το δάκτυλο σας να επανέρχεται στην αρχική του θέση.
  •  Τα φιλέτα ψαριού δεν θα πρέπει να έχουν σκούρο χρώμα και να μην έχουν αρχίσει να ξεραίνονται στις άκρες τους .
  • Επίσης θα πρέπει να πωλούνται πάνω σε παχύ στρώμα πάγου.

Comments

Comments are closed.