Blog

orange-peel-skin

Διατροφή για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας


Ο ορισμός της κυτταρίτιδας είναι η διήθηση (στράγγισμα, φιλτράρισμα) του συνδετικού ιστού με λιπαρές ουσίες, οι οποίες έχουν την τάση να σκληραίνουν. Με άλλα λόγια, η κυτταρίτιδα είναι σωροί λίπους και νερού σταθεροποιημένοι με υποδόριο ιστό.

Σε γενικές γραμμές, κάποια από τα βασικότερα αίτια της εμφάνισής της μπορεί να είναι: η κληρονομικότητα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και λιπαρών τροφών, η έλλειψη φυσικής άσκησης, αλλά και χρόνιες παθήσεις, όπως ο θυρεοειδής και οι πολυκυστικές ωοθήκες.

Η κυτταρίτιδα δεν εμφανίζεται μόνο σε παχύσαρκα άτομα, αλλά και σε λιπόσαρκα. Διακρίνεται σε τρεις τύπους: τη συμπαγή, την οιδηματική και τη χαλαρή.

Η διατροφή μας έχει καθοριστικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση  της κυτταρίτιδας, διότι ανάλογα με το πώς και το τι τρώμε, προκύπτει και ο τύπος της κυτταρίτιδας. Η κακή διατροφή προκαλεί άμεσα κυτταρίτιδα, ενώ η σωστή διατροφή μπορεί να την αναστείλει.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή μας;

Υιοθετούμε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, καθώς επίσης σε όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Ακόμα, φροντίζουμε να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας με την κατανάλωση νερού έτσι, ώστε να επιτυγχάνεται η απομάκρυνση των τοξινών. Δεν ξεχνάμε την καθημερινή φυσική δραστηριότητα, ώστε να τονωθεί το μυϊκό μας σύστημα.

Τι πρέπει να αποφύγουμε;

Στην καθημερινή μας  διατροφή πρέπει να αποφεύγεται η κατάχρηση λιπαρών τροφίμων, των οινοπνευματωδών ποτών, μιας και έτσι αφυδατώνεται ο οργανισμός μας, καθώς και  η υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων, δηλαδή κρέατος. Η πρόσληψη αλατιού θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, διότι μπορεί να συμβάλλει στην κατακράτηση νερού και να επιδεινώσει την κυτταρίτιδα. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγονται τα επεξεργασμένα και τηγανιτά τρόφιμα,  καθώς βοηθούν σημαντικά στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Comments

Comments are closed.